Maal, filter en schenk als een pro

Niks mis met filterkoffiemachines, maar laat de kunst van koffie opschenken niet verloren gaan. Slow you go. 

1. Maal zelf bonen

Zo kort mogelijk voor het bereiden van de koffie. Gebruik een koffiemolen met twee maalschijven die zorgen voor een consistente verpulvering – in plaats van blender-achtige messen. Een betaalbare handmaler met keramische maalschijven is de Hario Skerton. Voor ongeveer 100 euro meer en minder handarbeid heb je een elektrische Baratza Encore.

2. Waterwijs

Gebruik gefilterd of fleswater en verwarm tot de juiste temperatuur zoals aanbevolen. Geen zin in gedoe met kokend water en een thermometer? Schaf een digitale waterkoker aan.

3. Precies!

Beschouw koffie opschenken een beetje als bakken. Consequente uitvoering, met precisie, levert het beste resultaat. Ga naar boonmagazine.nl voor een mini-workshop opschenken.

4. Persoonlijk

Kies de koffiezetmethode (en het -apparaat) die het best bij jouw lifestyle en keuken past. Bedenk bijvoorbeeld dat een Chemex delicaat is, maar het voordeel heeft dat hij met karaf en al komt. Een AeroPress kan tegen een stootje, is zelfs vaatwasmachinebestendig en handig op reis, maar zet net voldoende koffie voor één persoon.

Pro tip

Een weegschaal is een handige koffietool. Tijdens het brandproces ­verliezen bonen water, ze nemen toe in formaat. Meet ze dus af op basis van gewicht en niet op volume. Een weegschaal kan ook de hoeveelheid water wegen en, indien voorzien van ingebouwde timers, de giet- en extractietijd bijhouden.

Pin It on Pinterest

Share This