Proef als een pro

sep 24, 2019

‘Proeven kun je leren. Door het “gewoon” vaak te doen en wat je waarneemt en ervaart te durven benoemen.’

André Hoinkis

manager coffee blends, Ahold Delhaize Coffee Company

1  Slurp met lawaai en overgave. Daardoor activeer je niet alleen de smaakpapillen maar ook je retronasale receptoren, waarmee je aroma’s ervaart en proeft. 2 Wacht tot koffie de juiste temperatuur bereikt, tussen de 49°C en 60°C, zodat de smaak het best tot zijn recht komt en je alle zoete en friszure aroma’s kunt proeven. 3 Wees kleurbewust. De kleur van je kop of mok – wit is veilig – heeft invloed op je smaakervaring, zegt onderzoek. 4 Verruim je woordenschat. Bekijk een koffiesmaakwiel om te zien hoe je in vaktermen smaak en aroma categoriseert. De algemene beschrijvingen staan in de roos van het wiel en worden steeds specifieker naarmate ze naar buiten stralen. 5 Ga voor puur en natuurlijk. Het dragen van parfum kan er bijvoorbeeld invloed op hebben hoe je koffiesmaken waarneemt. Eet ook niet gekruid of pittig voor een proeverij.

Het koffiesmaakwiel van SCA gebruik je van binnen naar buiten. Het helpt je om de smaken die je proeft steeds nauwkeuriger te benoemen. Probeer, leer, doe!

Pin It on Pinterest

Share This