Gedurende de dag komen er aardig wat koffies bij.’ In gedachten tellend: ‘Wel acht koppen per dag.’ Is de laatste dan ook lekker? ‘Dat wel, maar de eerste, dat is de beste.’ Geen last van nervositeit door zoveel koffie? ‘Helemaal niet, maar ik heb mijn koffiegebruik weleens geminderd en toen had ik het idee dat ik beter kon proeven, of in ieder geval bewúster dronk.’
Ik verdiep me wel in de koffiemores van een land, dus je ziet me na het eten een espresso drinken en niet een cappuccino
Dat is een punt: dat vluchtige drinken en doen, daar mogen we vanaf, vindt de radioman. ‘Overal ter wereld datzelfde beeld, in de steden, van mensen met to-go-bekers, rennend van afspraak A naar afspraak B.’ Alles wordt New Yorks. Hoewel niet in Italië en op Ibiza, waar hij net vandaan komt. ‘Even de tijd kwijtraken, “gewoon” twintig minuten koffiedrinken, pauze nemen, hier op het dak van Qmusic; ik neem me voor dat te gaan doen.’
Domien Verschuuren is radio-dj op Qmusic. We spraken hem vlak voor de start van zijn middagshow.
‘Ik doe weleens mee met een espressootje na het eten,’ zegt Barry Hay, held, rocklegende, man voor wie petten en hoeden af moeten – en niet minder.
‘Tijdens mijn zwangerschap dronk ik weleens een matcha latte of hippe koffievariant, zoals je ze ook wel ziet op ingewikkelde menukaarten in health-mekka Los Angeles, maar geef mij maar mijn lungootje met een lekkere kick.
Op de koffie bij Schiffmacher & Veldhoen Tattooing in Amsterdam, waar het een bonte bedoening is. Als altijd. En Henk in topvorm.
‘Koffie heb ik altijd bovenmatig interessant gevonden’, vertelt Trek-Segafredo-renner Koen de Kort, die in La Massana, Andorra, waar hij woont, een koffiecafé is begonnen.