Thomas Vos is R&D Program Specialist bij Jacobs Douwe Egberts. Anders gezegd: innovatie- & koffie-expert. Hij is dus een van de ongeveer dertig beste, gediplomeerde koffieproevers van Nederland en gaf ook baristatrainingen.
‘Nooit een wat zure koffie, dus van bonen die kort zijn gebrand. Een wat donkerder gebrande koffie komt beter tot zijn recht in een melkkoffie.’
Ik houd zelf meer van arabica; die kan in melkkoffies meer dan prima tot z’n recht komen.
‘Ik snap die gedachte, want robusta geeft inderdaad een kick. Je ziet vooral in Italië dat combinaties van robusta en arabica worden gebruikt voor cappuccino. Maar het is uiteindelijk een kwestie van smaak. Ik houd zelf meer van arabica; die kan in melkkoffies meer dan prima tot z’n recht komen, en dan hoeft het nog niet meteen een extra donker gebrande koffie te zijn. Een medium tot dark roast werkt voor mij het best. Dan komen het ietsje frisse, het zoete en het bittere van de koffie perfect
in balans met de zoet- en zachtheid van de melk.’
‘Dat is inderdaad een evenwichtige en soepele koffie die niet te donker gebrand is en een toegankelijke smaakintensiteit heeft waardoor hij de juiste balans brengt in een melkkoffie.’