Peter Veenendaal, meesterbrander en melangeur bij Jacobs Douwe Egberts
Peter is al meer dan drie decennia werkzaam in de bonen. Hij legt uit: ‘Iedere koffiebes groeit uniek, op een andere plek; op grote hoogte, op minder grote hoogte, onder in de struik, boven in de struik. De omgeving zit ín de boon. Op het moment van plukken zijn bovendien niet alle bessen even rijp. Wel ríjp, want de onrijpe en overrijpe worden eruit gehaald, maar niet iedere bes heeft evenveel suikers kunnen ontwikkelen.
Van oorsprong zijn er heel veel bonenvariëteiten. ‘Meer dan twintig verschillende kopen wij in. En geloof me, in Europa gebruiken koffiebranders alleen maar de allerbeste kwaliteit bonen.’
Meer dan twintig verschillende kopen wij in. En geloof me, in Europa gebruiken koffiebranders alleen maar de allerbeste kwaliteit bonen.
Gedurende het brandingsproces kan Peter, als ware hij een muziekproducer aan het mengpaneel, op tientallen knoppen drukken om de smaak te tunen. Want belangrijk voor JDE, de tweede grootste koffiespeler op de wereldmarkt, is dat de smaak van al haar koffies stabiel en vertrouwd is.
Om de muziekanalogie voort te zetten: ‘Wij zetten ons in om voor iedereen, op elke plek van de wereld waar water en stroom is, koffie te maken. Punk, jazz, klassiek, pop: alle stijlen willen we op een eerlijke – dus gecertificeerde – en consistente manier maken.’