Koffie in je toetje, da’s superlekker. Maar wel een beetje makkelijk. Geef je hartige gerechten eens een kick. Kook met koffie. Zoals Pierre Wind, die al 25 jaar geleden de wereld enthousiast maakte om met koffie te koken.
Je mag hem gerust the godfather van koken met koffie noemen. Want Pierre Wind – zo je wilt Wervelwind – smaakversterkte zijn tomatensoep al met koffie toen Justin Bieber nog baby was. ‘Als ware het Maggi’, zegt hij. ‘Of schrijf maar magie’, verbetert hij zichzelf, terwijl hij in zijn Haagse tramrestaurant Hoftrammm een koffie handpompt, soort van ‘aeropresst’, met een eye-catching espressomachine zonder snoer. ‘Want in een tram is weinig elektra, en als je moet kiezen tussen een espressomachine en een oven of kookplaat, dan is de keuze rap gemaakt.’ Pionierende Pierre voegde al speculaaskruiden en marsepein aan bonte koffiecreaties toe toen Starbucks voor Nederland nog een Amerikaanse exoot was. Laat hem nu in zijn glazen bol kijken en hij ziet ruimte voor, uh, groentekoffies, bijvoorbeeld. Hij vulde al eens herbruikbare koffiecapsules met bieten, koffie en specerijen en zette er een diepdonkerrobijnrode espresso mee. ‘Kicke.’ Een zoeker en onderzoeker is de energieke eko-kokoloog en kookpedagoog.