Sandra Hermsen is Q-grader bij Simon Lévelt, oftewel proefspecialist.
‘Op een objectieve manier op grond van standaardcriteria in cupping-sessies koffiekwaliteit beoordelen. Ons proefteam geeft scores aan koffie. En we traceren defecten van batches bonen om de beste kwaliteit koffie te kunnen bieden. Wij cuppen, oftewel keuren, elke dag 23 cups koffie en iedere koffie wordt acht keer gecupt voordat de klant ’m proeft.’
‘Koffie die volgens normen van de Specialty Coffee Association hoger dan 80 scoort op een schaal van 100. Zo’n specialty koffie heeft een zeer rijk aroma. Hij is complex, bevat veel geur- en smaaknuances.’
Om Q-grader te worden moet je maar liefst negentien tests afleggen. Er zijn arabica- en robusta-Q-graders. Over de twee belangrijkste koffieboonsoorten kun je zeggen dat arabicabonen (tweederde van de koffiemarkt) meer smaaknuances hebben dan robustabonen. Robusta (vooral in melanges) smaakt sterk, wat bitter
en aards, en bevat meer cafeïne dan arabica.
Medium roast biologische koffie, mild en evenwichtig van smaak. Van arabica en robusta bonen.
Vertrouwd sinds 1753. Aroma Rood is met zijn ronde, harmonieuze smaak en karakteristieke aroma nog steeds #1.
Mild gebrande arabicabonen met fruitige en bloemige accenten. Evenwichtig en rond.
Slow roasted 100% biologische gemalen koffie met een hoge smaakintensiteit.
Espressomaling die geschikt is voor je mokkapot. Een pittige krachtpatser met een intens karakter. Proef de typische gebrande en rokerige tonen.
Klassieke Italiaanse koffie met krachtige smaak en frisse afdronk. Ideaal voor filter en cafetière.