De ongebrande arabicabonen zijn rond, maar lopen vaak spits toe. De kleur kan verschillen van geelachtig tot groengrijs en blauwgrijs.
Oorsprong
Ethiopië en Jemen
Kenmerken
• beperkte oogst opbrengst
• moeilijk om te telen
• laag in cafeïne
• suikergehalte 2x hoger dan robusta
• circa 60 procent van het totale volume aan koffie
Smaak
• licht bitter, zoetig, fris, nootachtig, chocolade
• gebruikt als blend of single origin
Opmerkelijk
De bloesem van de arabica ruikt een beetje naar jasmijn. Na een eerste weten-schappelijke beschouwing noemden ze hem dan ook Jasminum arabicum.
De ongebrande robusta-bonen zijn kleiner, ronder en iets zwaarder dan de arabica. De bonen zijn meestal bruingroen van kleur.
Oorsprong
Centraal- en West-Afrika en Ethiopië
Kenmerken
• grote opbrengst
• makkelijk om te telen
• hoog in cafeïne
• hoog in antioxidanten
• circa 40 procent van het totale volume aan koffie
Smaak
• sterk, bitter, beetje aards
• meestal gebruikt in blends
Opmerkelijk
Door het populairder worden van koffiedrankjes (ice coffee, zoetere koffievarianten) is robusta vanwege de sterke smaak en lagere prijs de laatste jaren weer meer gevraagd.