Espressomachines zijn imposant, ze zorgen voor de juiste druk en temperatuur met een pomp en boiler. Een echte espresso komt niet uit een volautomatisch apparaat, al komt laatstgenoemde steeds dichter in de buurt van de prestaties die een ‘echte’ glimmende machine levert.
De extractie van een espresso is pure wetenschap, alles is meetbaar. De basis: 30 ml espresso in 25 seconden door 10 gram koffie onder druk van 9 bar met een temperatuur van 88-92 graden. Barista’s spreken over ‘grams in and grams out’. Ze wegen de koffie die gebruikt wordt (meestal voor een dubbele espresso) en vervolgens wegen ze de espresso.
Als koffie onder druk wordt gezet, ontstaat er boven op de espresso een laagje: crema. Crema bestaat uit olie, proteïne en suiker die van nature in koffie zitten. Gefilterde koffie heeft nooit crema, omdat deze niet door het filterpapier heen komt. Ook koffie die niet vers is of niet onder druk wordt gezet moet crema missen.
Met oorsprong in Italië, geperfectioneerd in Azië. Complete dierentuinen verschijnen in je latte. De basis is een hartje, en dat is al een hele kunst. De figuren worden uit de losse pols in de crema geschonken, waardering voor de barista mag worden gegeven.
In Italië een barman, in de rest van de wereld is het de man of vrouw achter de espressomachine. In Nederland sinds vijftien jaar een echt beroep in de horeca, met een pretentieus jaarlijks kampioenschap. Een barista gebruikt deze tools om zo goed mogelijk te kunnen werken.
Koffiemolen
Steeds vaker een ‘grind on demand’: een perfecte hoeveelheid koffie, per portie gemalen.
Tamper
De ‘stempel’ waarmee de barista de koffie in de filterhouder aandrukt. Let op: een filterhouder wordt vaak piston genoemd, dit klopt echter niet. Een piston is het deel van de espressomachine waar samen met de filter de gemalen koffie in gaat.
Weegschaal
Een barista controleert zijn espressoshots door regelmatig te wegen, zowel de hoeveelheid koffie per shot als het resultaat.
Doekjes
Gemalen koffie en vocht, dat is geen goede combinatie. Een barista houdt de werkplek altijd schoon en droog. Bovendien schuimt hij de melk nooit direct naast de koffiemolen en maakt hij na ieder gebruik het stoompijpje schoon.
Melkkannen
In verschillende maten; ‘melkmanagement’ is een belangrijk deel van het werk van een barista.
Espressomachine
De trots van iedere barista, perfect afgesteld met 2-4 groepen, klaar om 4 tot 8 kopjes tegelijk te zetten .
Vind je favoriete boon en malen maar
Een verantwoorde pittige dark roast koffie; geschikt voor cappuccino en latte macchiato.
Hoogwaardige arabicakoffie met een volle, zachte en licht kruidige smaak.
Donker gebrande, volle espresso met fijne bitters en tonen van chocolade.