De gehele koffieketen van Perla, dat sinds 1895 exclusief voor Albert Heijn wordt gemaakt, is 100 procent klimaatneutraal gecertificeerd, een hele grote en belangrijke stap. Lees hier voor het hoe en waarom.
Koffie groeit over de hele wereld rond de evenaar. Een groot gedeelte van Perla koffie komt uit Vietnam en Brazilië. Na de pluk worden koffiebessen ontpulpt en verwerkt. Als groene bonen gaan ze op groot transport om in Zaandam te worden gebrand, geblend, soms gemalen, verpakt en gedistribueerd voor verkoop bij Albert Heijn. In een notendop is dat de Perla-keten, waarvan je je kunt voorstellen dat het traject impact heeft op de planeet. Perla wil als duurzaam koffiemerk de impact hiervan reduceren naar klimaatneutraal. De CO2-uitstoot die met de keten gemoeid is, ook wel carbon footprint genoemd, kun je berekenen door alle facetten nauwkeurig onder de loep te nemen. Perla heeft een onafhankelijke partij deze impact exact laten berekenen, door iedere stap in het proces te analyseren. Zo weet Perla intussen precies wat de CO2-voetafdruk per verkocht pak koffie is. En als je weet wat de schade is, weet je ook wat je moet repareren.
De impact reduceren naar klimaatneutraal is op korte termijn niet haalbaar. Daarom is gekozen voor een route bestaande uit reductie en compensatie. Allereerst reductie van CO2. Landbouwmethodes – minder kunstmestgebruik bijvoorbeeld – worden minder milieubelastend gemaakt. Transport wordt efficiënter georganiseerd, verpakkingen van duurzame materialen gemaakt en energiegebruik in de koffiebranderij aanzienlijk teruggedrongen. Door gebruik te gaan maken van zonnepanelen, groene energie in te kopen en door met energiezuinigere machines te werken. En door om te schakelen naar LED-verlichting en zelfs door koffieafval te gaan hergebruiken. De keten is verschoond.
Er zijn echter stappen in het proces waar reductie (nog) niet mogelijk is, bijvoorbeeld het branden van koffie. Volledig elektrische branders zijn niet beschikbaar, daarom gebeurt dat nog op gas. De impact van deze stappen wordt gecompenseerd door investeringen in projecten met een positieve impact op het klimaat. Ingeval van Perla is er gekozen voor onder meer een biogasproject in Vietnam en de grote REDD bosbeschermingsprojecten in het zuidwestelijk Amazonegebied in Brazilië. Hoe dat werkt, zie je op pagina 54 en 55.
125 miljoen mensen zijn inkomensafhankelijk van koffie