Search
Koffieschool

Hoe gebruik ik mijn mokapot op de beste manier?

Koffieschool

Hoe gebruik ik mijn mokapot op de beste manier?

Koffie bereid in een mokapot is heerlijk vol van smaak en wat dikker en romiger van textuur.

Dursun Mun (Segafredo):

De gemalen Segafredo blends zijn uitermate geschikt voor deze zetmethode. Voor het lekkerste resultaat gebruik je altijd een schone mokapot (erg belangrijk) en heet water (plusminus 80 °C) tot maximaal net onder het ventiel. Bij gebruik van koud water verwarm je namelijk de gemalen koffie ook mee en dit zorgt voor ongewenste bittere smaken. Doe de koffie met de juiste maalgraad in het filter, tik deze dan voorzichtig op de tafel of met de binnenkant van je hand om de koffie gelijkmatig te verdelen en strijk de eventueel overtollige koffie af. Maar druk de koffie nooit aan. Houd onge- veer een 1-op-12 ratio aan; bijvoorbeeld 15 gram koffie op 180 ml water. Plaats de mokapot op middelmatig vuur, breng het water aan de kook en zet het vuur iets lager zodra het begint te koken. Na ongeveer 1 minuut, begint het “fonteintje” te pruttelen. Koel dan het onderste compartiment direct goed af onder stromend koud water.’

Pro tip
‘Gebruik altijd koffiebonen uit een goed afgesloten pak en bewaar de koffie droog, donker en luchtdicht. Blootgesteld aan licht en lucht gaat de kwaliteit van koffiebonen (en nog meer van gemalen koffie) snel achteruit.’