Search
Koffieschool

Thee talk

FOTOGRAFIE
JELLE RIETVELD
TEKST
MONIQUE OVERBEEKE
Koffieschool

Thee talk

Omdat er zóveel te vertellen is over de rijke wereld van thee, geeft BOON het podium aan Pickwick, Clipper en Twinings. Samen geven ze antwoord op vijftien vragen, onderverdeeld in Kennis , Herkomst en Duurzaamheid

FOTOGRAFIE
JELLE RIETVELD
TEKST
MONIQUE OVERBEEKE
Pickwick

1. Zwarte thee, groene, witte, rooibos – wat is het verschil?

ZWARTE THEE, en ook groene en witte thee, zijn allemaal theeblaadjes van de theeplant Camellia Sinensis. Het verschil zit ‘m in het verwerkingsproces. Zwarte thee is gefermenteerd, heeft een volle smaak en bevat de meeste cafeïne van de drie. Pickwick English Zwarte thee is misschien wel de bekendste theesoort van Nederland. Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses startten met de verkoop ervan in Joure in 1753.

GROENE THEE is niet gefer- menteerd en bevat zogezegd minder cafeïne dan zwarte thee. Alle Pickwick Groene
thee wordt gemaakt van jonge theeblaadjes, die zorgen voor een milde en frisse smaak.

ROOIBOS is officieel geen thee, maar een infusie van de blaadjes van de Aspalathus Linearis. Daar kan een extra smaak aan toegevoegd worden, zoals citrus of honing. Alle Pickwick Rooibos-variaties zijn van nature cafeïnevrij en zoet van smaak.

2. Is kruidenthee wel echte thee?

Hoewel vaak zo genoemd en op dezelfde manier bereid, is herbal tea ofwel een kruidenblend geen thee. Hiervoor wor- den namelijk niet de blaadjes van de theeplant gebruikt, maar verschillende kruiden, bloemen, vruchten of specerijen. Er bestaan talloze soorten kruiden- infusies, waaronder kamille, munt, rooibos en gember. Allemaal met unieke smaken en aroma’s – sommige zelfs met gezondheidsvoordelen. Pickwick Sterrenmunt is een cafeïnevrije blend van anijs, munt, venkel en zoethout*.

*Mensen met hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik van zoethout te vermijden.

3. Waar komen infusies vandaan?

Infusies voeren ons terug naar het oude China, waar het gebruik van (medicinale) kruiden en planten in warm water een essentieel onderdeel was van de traditionele Chinese geneeskunde. Vanuit China verspreidde de cultuur van infusies en ook van thee zich naar andere delen van de wereld. Tegen- woordig zijn de theegebruiken uitge- groeid tot per land verschillende thee- tradities en bereidingsmethoden. Waar Engeland onlosmakelijk verbonden is met high-tea plus allerhande hartige en zoete hapjes, staat Nederland sinds de befaamde uitspraak van prinses Maxima bekend om ‘één koekje bij de thee’.

4. Wat is functionele thee?

Thee die niet alleen lekker is, maar ook iets goeds doet voor je gezondheid. Bij Pickwick zagen ze dat daar steeds meer vraag naar kwam. Daarom is er nu de Pickwick Super Blends serie: een reeks kruidentheeën, gemaakt van natuurlijke ingrediënten en verrijkt met vitamines. Er zijn vier cafeïnevrije varianten: Immunity met vitamine C voor extra weerstand, Energy met vitamine B6 voor ondersteuning van je energieniveau, Shine met biotine die de conditie van huid en haar ondersteunt en Relax met vitamine B5 die helpt tegen stress.

5. Waarom kiezen voor losse thee?

Losse thee heeft meestal een rijkere en complexere smaak dan thee in zakjes. Dit komt omdat de theebladeren en kruiden grof worden gesneden, waar- door de extractie langzamer gaat en de smaak milder en complexer is. Pickwick heeft met Finest Selection (exclusief voor Albert Heijn) drie nieuwe en rijke smaakcombi’s losse-theesoorten gelan- ceerd: Camomile, Lemongrass with a hint of Orange, Green Tea with a hint of Raspberry en Earl Grey with a hint of Lemon.

Pickwick Finest Selection Earl Grey

Een kwaliteitsmelange van zwarte thee, gefuseerd met de citrusachtige frisheid van bergamot en een elegant vleugje citroen. Exclusief voor Albert Heijn.
Bestel via ah.nl

6. Gember, wat maakt het zo’n smaakhit?

De trend is dat meer mensen belang hechten aan natuurlijke en gezonde voeding. Dan is gember een logische keuze: het geeft het immuunsysteem een boost. Liefhebber van de smaakkick die gember aan thee geeft? Probeer dan eens de nieuwe Pickwick Ginger Goodness blends, drie gember- theevarianten met ieder een frisse fruittoevoeging. In de smaken Lemon, Orange en Blueberry. Allemaal van nature cafeïnevrij.

 

 

Pickwick Ginger Goodness Orange

Een krachtige blend van gember gecombineerd met sinaasappel. Cafeïnevrij en RFA gecertificeerd.
Bestel via ah.nl

7. Wat zijn tea topcis?

Staan we in alle hectiek van de dag nog wel eens stil bij de vraag wat er nu écht belangrijk is? Vanuit die overweging bedacht Pickwick op elk theelabel een vraag die je zelf of samen kunt beantwoorden. Bijvoorbeeld: Als je deze week op- nieuw kon doen, wat zou je anders doen? Inmiddels zijn de vragen razend populair en wat blijkt: ze vormen een sterk verbindende factor omdat ze interessante gesprekken op gang brengen.

 

Verbinden doet Pickwick dubbel: ook door het sparen van waardepunten op de verpakkingen. Het is onderdeel van het D.E-programma dat al meer dan negentig jaar bestaat. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders doen eraan mee. Sparen doe je voor een cadeau aan jezelf of een ander, of je schenkt je punten aan een goed doel. Zo verbindt D.E de puntenspaarders aan mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken. En helpt zelf ook een handje mee, want D.E verhoogt iedere schenking met twintig procent.

Clipper

8. Thee voor een betere wereld?

Het is vrij simpel: de keuze die je maakt met je eten en drinken heeft impact op de wereld waarin je leeft. Daarom ging Clipper al in 2018 (als eerste theebedrijf!) over op plasticvrije, ongebleekte theezakjes. Bij Clipper geloven ze dat elk kopje thee telt en een groot verschil kan maken. Alle theeën van Clipper, zoals Clipper Organic Lemon & Ginger infusion, zijn biologisch en honderd procent natuurlijk. Alle zwarte en groene theeën zijn Faitrade – inmiddels is Clipper wereldwijd de grootste koper van Fairtrade thee. Het betekent dus dat alle theeboeren een betere prijs krijgen voor hun thee en dat die thee onder betere arbeidsomstandigheden geproduceerd is. Clipperthee is thee gemaakt met een goed geweten.

Clipper Organic Nighty Night

Een pure en delicate infusie van kamille, kaneel, sinaasappel en rooibos. Een relaxte metgezel vlak voor het slapengaan – gaap.
Bestel via ah.nl

Clipper Classic Chai Organic Infusion

Een warme Indische kruiden- melange van kaneel, kruid- nagel en sinaasappelschil. De ultieme comfort tea. Ook lekker met melk (en een beetje suiker).
Bestel via ah.nl

9. Thee voor een specifiek tijdstip?

Dé tip voor wie niet makkelijk in slaap valt: Clipper Organic Snore & Peace, een delicate infusie met bloemen- smaak van kamille, lavendel en citroenmelisse. Of ga voor de rust- gevende Clipper Organic Nighty Night, een infusie van kamille en kaneel. Wie juist een oppepper kan gebruiken, raden we Clipper Organic Happy Mondays aan, met frisse citroen, ver- warmende gember en zwarte peper voor wat extra pit.

10. Wat is chai?

Ook al zie je het nu overal in hippe koffiebarretjes op de kaart staan, chai is zeker niet nieuw. Het is een van oorsprong traditionele pittige Indiase drank, gemaakt van zwarte thee, melk en specerijen zoals karde- mom, kaneel, gember en kruidnagel. Geliefd vanwege de smaakrijke, verwarmende (en gezonde!) spece- rijenmix. Clipper biedt diverse soor- ten chai, van de klassieke Organic Classic Chai tot Organic Spicy Chai, Organic Warming Rooibos Chai en de Clipper Green Tea Chai.

11. Hoe zet je een perfecte kop thee?

1. Breng water aan de kook. Zwarte thee gedijt het best bij kokend water, groene thee of infusies smaken vaak beter wanneer het water is afge- koeld tot 80-85 °C.

2. Verwarm de theepot: giet wat heet water in de theepot en laat het een paar seconden staan om de pot voor te ver- warmen.

3. Over de hoeveelheid: gebruik ongeveer 1 theelepel losse thee per kopje van 200 ml, of volg de aanwijzingen op de verpakking.

4. Giet het hete water in de thee- pot over de theeblaadjes of op het theezakje en laat de thee 2-3 minuten trekken (zwarte thee mag iets langer). Vind je persoonlijk korter of langer getrokken thee lekkerder: volg vooral je eigen smaak.

Twinings

12. Wat of wie is Earl Grey?

In de jaren dertig van de 19e eeuw was Earl (graaf) Charles Grey een Britse premier. Het verhaal gaat dat zijn diplomaat, op handelsmissie in China, het leven redde van de zoon van een hooggeplaatste Mandarijn. Uit dankbaarheid zond de Mandarijn een speciale theeblend naar Engeland, inclusief zetinstructies. Toen Earl Grey de thee had geproefd, vroeg hij Twinings om deze melange na te maken. Hij werd Earl Grey gedoopt en is tot op heden samen met de Twinings English Breakfast de bekendste en meest gedronken melange van Twinings. De Twinings Lady Grey is een lichtere, delicatere variant op de oorspronkelijke Twinings Earl Grey die behalve met bergamotolie verrijkt is met sinaasappel- en citroenschil.

Twinings Original Earl Grey

De wereldberoemde zwarte thee, subtiel geparfumeerd met de fijne geur van bergamot.
Bestel via ah.nl

Twinings Original Lady Grey

Een combinatie van zwarte theeën met een lichte bergamot- en citrusvruchtsmaak, verrijkt met sinaasappel- en citroenschil.
Bestel via ah.nl

13. Waarom English Breakfast tea?

Het eenvoudige antwoord luidt: omdat er behoefte was aan sterke thee bij het ontbijt. Al in 1933. Twinings creëert daarop Twinings English Breakfast, een melange van thee uit India, Sri Lanka en Kenia. Die inmid- dels zo geliefd is, dat deze de hele dag wordt gedronken. In Engeland al dan niet met een wolkje melk.

14. Ethical Tea Partnership?

Twinings is een van de oprichters van het Ethical Tea Partnership (ETP), dat samen met andere thee-inkopers in 1997 werd opgericht om het leven van theeproducenten te verbeteren. Recent heeft Twinings daarnaast
een duurzaam bevoorradingsproject opgericht waarbij ook gezondheid
en welzijn betrokken zijn. Denk aan verbeterde sanitaire voorzieningen, voorlichting en kennisverbetering over het runnen van kleine theeplantages.

15. Wanneer drink je welke thee?

Vraag het thee-ambassadeur Stephen Twining (de tiende generatie in de Twinings theefamilie) en hij roept me- teen dat er voor elk moment van de dag een type thee is. Zelf start hij zijn dag door- gaans met twee kopjes English Breakfast, dan stapt hij over op een lichtere Ceylon of een kopje Darjeeling – heerlijk, die muskaatsmaak. Rond de lunch nuttigt hij Earl Grey of Lady Grey, afhankelijk van, jawel, het weer. ’s Avonds kiest hij voor groene thee omdat daar minder cafeïne in zit, of hij schenkt een kruideninfusie, van nature cafeïnevrij. Overigens is er wat Stephen Twining betreft nooit zoiets als
een verkeerde thee of een verkeerd moment: er is een thee voor elk moment van de dag.