Search
Koffieschool

Wereldkoffie

Fotografie
Rogier van ’t Slot
Tekst
Ico van Rheenen
Productie & styling/ haar & make-up
Irma Veelo, Anke ter Heide
Koffieschool

Wereldkoffie

Alleen in de (sub-)tropische koffiebelt kan koffie geteeld worden. Maar overal ter wereld wordt koffie gedronken. Elk land kent zijn eigen koffiegebruiken en -creaties. We gaan kriskras around the world en serveren vijftien wéreldbakkies.

Fotografie
Rogier van ’t Slot
Tekst
Ico van Rheenen
Productie & styling/ haar & make-up
Irma Veelo, Anke ter Heide

Cafézinho

Brazilianen drinken hun koffie(tje) sterk en zoet. Verwarm in een steelpan 100 ml water met 2 tl suiker al roerend tot 96 °C en voeg er 1 flinke el Café Intención Aromatico snelfiltermaling aan toe en laat 4 minuten bloomen (om de smaak los te laten komen). Schenk de oplossing door een papieren filter (in een filterhouder) direct in een koffiekopje.

Café bombón

Vooral populair in Spanje maar ook in Zuid-Amerika: (zeer) zoete bonbonkoffie. Schenk achtereenvolgens 1 tl Monin Vanillesiroop, 2 el Friesche Vlag Volle Melk Gecondenseerd en 40 ml L’OR Espresso Origins Colombia in het glaasje. Door de dikte van de gecondenseerde melk blijft de koffie er mooi op liggen.

L’OR Espresso Origins Colombia bonen

Volle espresso van 100% arabica met een complex en fruitig karakter.
Bestel

 

Espresso Romano

Zuid-Amerikanen drinken hun sterke koffie soms met een kneepje limoen, om tegenwicht te bieden voor bittere (en zoete) smaken. Zoals ook de Romeinen hun espresso Romano graag met een schijfje citroen serveren. Probeer eens een paar druppels limoen of citroen bij een krachtige espresso met zoete smaaktonen, zoals Perla Superiore Napoli (bonen of capsules).

Koffie Touba

Het is het seizoen voor moderne spiced lattes. Daarom is het juist lekker om eens een Senegalese koffie Touba te proberen, vernoemd naar de stad Touba, en overal in het land van thuis tot tangane (straatkiosk), geserveerd. Spicy is voor Touba een betere smaakomschrijving dan spiced. Peperkorrels en kruidnagel worden langzaam geroosterd mét de koffiebonen in een verhouding van ongeveer 1:4. Vervolgens samen gevijzeld, opgeschonken en gefilterd (met een katoenen filter) en meermalen overgeschonken van de ene pot naar de andere om smaken vrij te laten komen. Het resultaat is een zachtpeperige en -kruidige maar ook licht frisse koffie.

Marokkaanse koffie

Marokkaanse koffie is kruidig en licht pittig. Voeg voor ongeveer 4 koppen koffie ¼ tl gemalen kaneel, ¼ tl gemalen zwarte peper, ¼ tl gemalen gember , ¼ tl gemalen nootmuskaat, 1/8 tl gemalen kardemom en 1/8 tl gemalen kruidnagel toe aan 4 el versgemalen Perla Superiore Kenia bonen. Schenk er in een cafétière (French press) 800 ml water van 96 °C op en laat de koffie-specerijenmix 4 minuten staan. Druk het filter naar beneden en serveer.

Perla Superiore Kenia bonen

Mild gebrande, fruitige en geurige koffie met tonen van blauwe bessen en citrus.
Bestel
Zoet en kruidig, deze hippe Mexicaanse koffie, die warm en koud heerlijk is

Qahwa

Traditionele Arabische koffie wordt gemaakt van zeer licht geroosterde, bijna groene, grof gemalen koffiebonen met gemalen kardemom en kruidnagel – ongeveer zoals Marokkaanse koffie wordt gemaakt – en soms met saffraan en een drup rozen – water. Het resultaat is een lichte, zeer aromatische koffie die je serveert met dadels

Café de Olla

Momenteel zeer populair onder koffieavonturiers: Mexicaanse koffie – zowel warm als koud. Breng voor de warme variant in een steelpan 1 l water met 1 kaneelstokje aan de kook. Voeg er – van de kook af – 85 g bruine basterdsuiker en 4 flinke el versgemalen Simon Lévelt Mexican Amethyst of Simon Lévelt Colombian Emerald koffiebonen aan toe en laat 5 minuten trekken. Schenk de mix door een fijne zeef of filter. Serveer en voeg er eventueel naar smaak wat melk of Alpro Barista Almond aan toe.

Breng voor 4 grote glazen Iced Café de Olla in een steelpan 150 g bruine basterdsuiker, 5 kardemompeulen en ½ tl zwarte peperkorrels in 250 ml water aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen. Haal het water van het vuur. Trek met een dunschiller 3 repen schil van 1 handsinaasappel (zonder het bittere wit) en voeg deze toe aan het hete water, laat nog 5 minuten met het deksel op de pan trekken en vervolgens afkoelen. Zeef de specerijsiroop en gooi de specerijen weg. Je kunt de siroop minimaal 1 week in een schoon flesje in de koelkast bewaren.

Schenk voor 1 persoon 200 ml cold brew koffie in een groot met ijsblokjes gevuld glas en roer er 2 à 3 el siroop en 2 el Alpro Barista Coconut door.

Flat white

Flat white prijkt op vrijwel elke koffiemenukaart. Deze Australische koffie lijkt op een café latte, maar volume en verhoudingen zijn anders. Flat white is een dubbele espresso (of ristretto, bijvoorbeeld van Australian Dark Roast Biologisch bonen (of capsules) met 1 deel melkschuim. Een latte is een espresso met 2, soms 3 delen melkschuim

Latte macchiato

Variatie op een café latte: 1 espresso geschonken in plusminus 250 ml melkschuim. Maak hem met illy Espresso Classico capsules.

Australische frappé

Wie van (Griekse) koffiefrappé houdt zou eens deze ‘tikkie crazy’ Australische variant kunnen proberen. Doe voor 2 porties espresso & avocado frappé het vruchtvlees van 1 AH Avocado Eetrijp met 90 ml espresso (Australian Dark Roast capsules), 200 g AH Roomijs Vanille en 2 handenvol ijsblokjes in een blender en meng tot een romig softijs en garneer met plakjes avocado.

Starbucks® Dolce Gusto® Madagascar Vanilla Macchiato cups

Blend van rijke, romige melk en vanillearoma met een shot Starbucks Blonde Espresso.Heerlijk in melkkoffies. 

Bestel

illy Espresso Classico capsules

Milde, gebalanceerde melange met tonen van karamel, oranjebloesem en jasmijn.
Bestel

 

De koffiebelt bestrijkt het gebied tussen 23 graden noorderbreedte en 23 graden zuiderbreedte

Yuanyang

Koffie met thee? Yuanyang is een koffie-theemix die vooral in Hongkong wordt gedronken. Maak hem door 3 delen filterkoffie (bijvoorbeeld Fairtrade Original Community Coffee Mild snelfiltermaling) en 7 delen AH Earl Grey met een scheutje melk te mengen.

Wiener melange

Onverminderd populair blijft de Wiener melange, een verwenkoffie pur sang. Doe 100 ml sterke koffie (Roots Dark Roast bonen) met 150 ml AH Biologische Volle melk in een steelpan en breng tegen de kook aan. Doe 2 eidooiers met 2 tl witte basterdsuiker in een (maat)beker en klop er met een garde het warme koffie- en melkmengsel door. Verdeel de melange over twee koppen, spuit er AH Slagroom op en verdeel er chocoladerasp over.

Koffie toebroek

Koffie toebroek (of tubruk) is koffie op Indonesische wijze. Schenk heet water in een kop of mok met 2 el illy Espresso Intenso snelfiltermaling en suiker naar smaak en laat de koffie 5 minuten trekken en de vaste delen bezinken.

Americano

Bedacht door Amerikaanse soldaten die Italiaanse espresso’s te heftig vonden smaken. Een Americano is dus niet een slappe of aangelengde Amerikaanse filterkoffie, zoals vaak wordt gedacht, maar een espresso (probeer eens Roots Dark Roast bonen of de Starbucks® capsules hiernaast) met één of twee delen heet water toegevoegd – al naar gelang de drinker wenst.

Starbucks® Nespresso® House Blend capsules

Medium branding met smaak van noten en cacao.
Bestel

Starbucks® Nespresso® Colombia capsules

Nootachtig en bloemig met rijke complexiteit. Medium branding
Bestel

Turkse koffie

Vul een ibrik tot de helft met koud water en voeg er (10 g op 150 ml water) zeer fijn gemalen Simon Lévelt Peruvian Opal bonen en suiker naar smaak aan toe en roer. Zet de ibrik op laag tot matig vuur, wacht tot de koffie kookt en het water omhoogkomt. Haal de ibrik van het vuur tot het water weer naar beneden zakt. Herhaal twee keer. Schep met een lepel een deel van de schuimlaag van de koffie en verdeel het schuim met een lepel over de koffiekopjes. Laat de ibrik 2 minuten staan en schenk dan de koffie ongefilterd in de kopjes. Experimenteer door gemalen anijszaad, gemalen kardemom of andere specerijen aan de gemalen koffie toe te voegen.