Yin en yang. Donder en bliksem. Viktor en Rolf.
Sommige verbintenissen zijn onverbreekbaar.
Ook die tussen koffie en koek.
1.
Breng het water aan de kook. Doe bloem, vanillesuiker, bakpoeder, zout en koffiepoeder in een kom en roer er met een pollepel het kokende water door. Het wordt een dik en taai mengsel. Breek het ei erboven en meng door het mengsel. Dat gaat goed met een pollepel maar kan ook met een mixer met deeghaken. Het wordt eerst een glibberig en klonterig mengsel maar als je rustig roert, wordt het weer een deeg. Schep het deeg over in een spuitzak met kartelmondje.
2.
Schenk een laag van ca 6 cm olie in een ruime (hapjes)pan of wok. De olie mag niet boven de helft van de pan uitkomen, want het kan wat gaan bruisen en dan kan het over de rand lopen en dat is gevaarlijk. Verhit tot 180 °C. Draai de spuitzak stevig aan en knijp de churro’s boven de hete olie eruit. Knip het deeg af op de gewenste lengte. Spuit zo nog 3 of 4 churro’s in de pan en frituur ongeveer 6 minuten. Keer halverwege om. De churro’s zijn klaar als ze goudbruin zijn en het geheel niet meer erg bruist. Je kunt even controleren of ze goed zijn door er een stukje af te knippen; in het midden mag de churro nog een beetje zacht zijn maar niet meer rauw.
3.
Laat de churro’s uitlekken op keukenpapier en bestrooi meteen met fijn kristalsuiker naar smaak. Maak op deze manier nog meer churro’s. Hoe eerder je ze opeet, hoe beter het is. Serveer de koffiechurro’s met de chocolade-koffiesaus.