Koffie bevat wel 800 aromatische smaak- verbindingen. Koffie heeft (ook daarom) veel smaakvrienden. Van chocolade tot noten en van graan tot citrus. Proef, probeer en combineer.
1.
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de springvorm in met boter en be- kleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier ook een beetje in.
2.
Snijd 2 sinaasappels en 1 grapefruit in zo dun mogelijke plakjes (bij voorkeur met een mandoline en anders met een zeer scherp mes). Verdeel de plakjes citrus in een mooi patroon overlappend met elkaar over de bodem van de springvorm. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is.
3.
Klop de boter met de kristalsuiker met de mixer in ca. 4 min. licht en luchtig. Meng in een andere kom met een garde amandelmeel, polenta, bakpoeder, oploskoffie en een mes- punt zout. Klop de eieren los. Klop wat ei door het beslag, klop dan een paar eetlepels van het amandelmengsel erdoor. Ga door tot al het ei en al het amandelmengsel op zijn (klop niet te
lang door). Rasp het gekleurde deel van de schil van de overige sinaas- appel en grapefruit en spatel erdoor. Bewaar de vruchten.
4.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvorm. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar (controleer de gaarheid met een satéprikker: komt de prikker er schoon uit, dan is het gaar).
5.
Pers vlak voor het einde van de oven- tijd de overgebleven sinaasappel en grapefruit uit en verwarm het sap met de poedersuiker tot de poeder- suiker is opgelost. Zet de cake op het rooster en prik er met een satéprikker gaatjes in. Schenk de siroop erover en bestrijk hiermee de hele cake. Laat verder afkoelen op het rooster. Keer de cake met behulp van een bord en trek voorzichtig het bakpapier eraf.