Search
Recepten

Gepocheerde eieren met koffie van Joris & L’OR

Joris Bijdendijk
Executive chef van restaurants Rijks® en Wils

Prikkel je zintuigen en ervaar de onweerstaanbare combinatie van gepocheerde eieren en L’OR koffievinaigrette.

Joris Bijdendijk
Executive chef van restaurants Rijks® en Wils
Porties
3
Duur
75
min

Ingrediënten

  • 3 verse eieren
  • 20 ml azijn
  • 30 g zout
  • 200 ml koffie (L’OR Lungo Profondo koffiecups of L’OR Crema Classique koffiebonen)
  • 60 g mayple syrup/ahornsiroop
  • 300 g datterini tomaten
  • 3 sneedjes toast
  • 120 g serranoham
  • Geplukte kruiden (voor garnering)
  • Slablaadjes (voor garnering)

Bereiden

Gepocheerde eieren

1.
Een andere methode is om het ei, uit de schaal, te verpakken in een ander omhulsel voordat je het pocheert. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een uitgeholde groente of een bakje te gebruiken als omhulsel voor de eieren. Een handige truc om zelfs twee eieren tegelijkertijd aan elkaar te pocheren, is door vershoudfolie in een bakje te plaatsen.

2.
Eieren pocheer je, uit de schaal, in vloeistof. Dit kan water zijn, maar ook bouillon, room, melk, soep, saus of boter. In de eerste seconde van het garen moet het eiwit direct een beschermlaagje vormen voor het hele ei. Het ei wordt vervolgens 3 tot 5 minuten gegaard in de vloeistof die net onder het kookpunt zit, zonder te pruttelen. Het doel is om uiteindelijk een lopende dooier te hebben, verpakt in stevig eiwit, vergelijkbaar met een bol burrata.

3.
Om succesvol te pocheren, is het essentieel om goede, verse eieren te gebruiken. Eieren die niet vers zijn, hebben namelijk een losser eiwit dat zich door de pan verspreidt, wat leidt tot een minder goed eindresultaat.

Vershoudfoliemethode
1.
Een andere methode is om het ei, uit de schaal, te verpakken in een ander omhulsel voordat je het pocheert. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een uitgeholde groente of een bakje te gebruiken als omhulsel voor de eieren. Een handige truc om zelfs twee eieren tegelijkertijd aan elkaar te pocheren, is door vershoudfolie in een bakje te plaatsen.

Stappen
1.
Breng een pan met 2 liter aan de kook en voeg zout en azijn toe. Breek 1 ei in een kopje of kommetje. Maak met een garde een kolkje in het hete water. Laat het ei in het water glijden. Herhaal deze stap met de overige eieren in dezelfde pan. Laat de eieren gedurende 3 tot 5 minuten garen in het water dat bijna aan de kook is, maar niet pruttelt. Gebruik een schuimspaan om de eieren uit het water te halen en dep ze droog met keukenpapier.

2.
Vershoudfoliemethode: Leg vershoudfolie in een bakje. Smeer de folie in met olie en breek er 1 of twee eieren in. Knoop de folie strak dicht, zodat er geen lucht meer bij het ei kan. Laat de eieren in het water of in een stoompan garen. Houd een tijd van 5 minuten aan voor 1 ei en 8 minuten voor twee eieren.

3.
Voor de koffie vinaigrette doe je de L’OR koffie en maple syrup in een pannetje. Laat het inkoken tot een stroperige substantie.

4.
Schenk losjes de koffie vinaigrette op een bord. Snijd de tomaatjes doormidden, verdeel de tomaatjes over het bord en leg er wat serranoham op. Bestrooi met wat kruiden en slablaadjes en leg het gepocheerde ei erop.

5.
Bak de toast in een beetje boter tot deze goudbruin is. Dit zorgt ervoor dat je geen extra boter op je toast hoeft te smeren. Serveer de toast bij het gerecht.

L’OR Espresso lungo profondo capsules

Lungo Profondo is een medium roast op het randje van donker. De diepere aroma’s van chocolade en noten worden opgevolgd door licht geroosterde, warme smaken met een contrasterende zachte fruitigheid. De bijzondere nasmaak blijft lang bij en smaakt naar meer. L’OR Lungo Profondo is gemaakt van 100% Arabica bonen.
Bestel via ah.nl

L’OR Crema Classique koffiebonen

De zachte koffiebonen van L’OR CREMA CLASSIQUE hebben een gebalanceerde smaak van pittig groene tonen en een milde branding, een zachte elegantie waarvan je blijft genieten. L’OR CREMA CLASSIQUE is gemaakt van Arabica en Robusta bonen.
Bestel via ah.nl