Koffie geeft verdieping aan de rijke smaak van gebak. Zet koffie op het menu.
1.
Breng 295 g suiker met het water in een pan aan de kook. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel nog 10-12 minuten koken tot het – zonder te roeren! – een donkere karamel wordt (maar laat het niet verbranden).
2.
Verdeel de karamel over de ovenschaaltjes. Wals de schaaltjes zachtjes rond zodat de karamel de zijkanten bedekt. Laat rusten tot de karamel is gestold.
3.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Breng ondertussen de koffie, melk en slagroom in een pan aan de kook. Zet het vuur uit zodra het kookt. Meng in een ruime kom de eieren, eidooiers, de overgebleven 150 g suiker, koffielikeur en vanille. Giet langzaam en al roerend met een garde het warme melkmengsel bij het eimengsel. Giet het custardmengsel terug in de pan en verwarm tot nét warm.
4.
Verdeel het custardmengsel over de schaaltjes en zet de schaaltjes in de braadslee. Vul de braadslee tot halverwege de rand van de schaaltjes met kokend water en laat de crème caramels in de oven in ca. 30-35 minuten gaar worden. De vulling moet gestold zijn maar mag nog een beetje ‘wiebelen’. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet 3-4 uur in de koelkast en serveer koud in de schaaltjes.
Koffie met een kruidige smaak die toch zacht overkomt. De chocoladesmaken zorgen voor zoetheid en een volle romige body.