Koffie bevat wel 800 aromatische smaak- verbindingen. Koffie heeft (ook daarom) veel smaakvrienden. Van chocolade tot noten en van graan tot citrus. Proef, probeer en combineer.
1.
Zet het blik kokosmelk 1 nacht in de koelkast. Schenk dan het vocht eraf (dit kun je bijv. in een curry verwer- ken) en laat de dikke room op kamertemperatuur komen.
2.
Verwarm de oven voor op 125 °C. Bekleed de bodem van de spring- vorm met bakpapier en vet de rand in met boter. Maal de koekjes in de keukenmachine fijn. Smelt intussen 75 gram boter in een steelpan, schenk bij de koekjes en maal tot het goed gemengd is. Verdeel de koekkruimels gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
3.
Klop de roomkaas en de helft van de kristalsuiker luchtig met de mixer. Voeg een voor een de eieren toe – pas als het ene ei is opgenomen voeg je het volgende ei toe. Klop de vanillesiroop en de kokosroom erdoor. Klop als laatste kort de ge- raspte kokos en de maïzena door het beslag. Schenk het beslag op de koekbodem en bak de cheesecake in ca. 70 min. in het midden van de oven lichtbeige en gaar. Zet de oven uit en laat de cheesecake nog ca. 1 uur in de oven afkoelen. Laat de cheesecake daarna 4 uur in de koelkast opstijven.
4. Verwijder de schil en de harde kern van de ananas. Snijd het vrucht- vlees in stukjes van 3 cm. Verhit de rest van de boter in een koekenpan (met antiaanbaklaag) en bak hierin de ananas met 1 mespunt zout en de 1 el kristalsuiker 5 min. op mid- delhoog vuur. Roer regelmatig. Neem de ananas (bijvoorbeeld met een schuimspaan) uit de pan en doe de rest van de kristalsuiker in de koekenpan en laat inkoken tot een diepbruine karamel. Schenk dan, van het vuur, de lungo’s (ca. 120 ml) bij de karamel en doe de ananas weer terug in de pan.
5.
Verdeel de ananas warm of koud over de cheesecake en bestrooi met de geroosterde kokosvlokken.