Koffie bevat wel 800 aromatische smaak- verbindingen. Koffie heeft (ook daarom) veel smaakvrienden. Van chocolade tot noten en van graan tot citrus. Proef, probeer en combineer.
1.
Verwarm de oven voor op
170 °C. Vet de tulbandvorm goed in met boter en bestuif heel licht met bloem (wees precies, dan krijg je de cake er straks makkelijker uit).
2.
Rasp de pompoen grof. Meng de bloem met het bakpoeder, baksoda, koekkruiden en een mespunt zout met een garde.
3. Klop de boter met de suikers met de mixer in een kom in ca. 4 min. licht en luchtig. Klop met de mixer op een lage stand de zonnebloem olie en het vanilleextract erdoor. Splits 1 ei en klop de eidooier los met de 2 andere eieren (het overgebleven eiwit gebruik je niet). Klop het ei beetje bij beetje door het beslag. Klop, nog steeds met de mixer op de laagste stand, 1/3 deel van het bloemmeng sel erdoor. Vervolg met de helft van de pompoenpuree, dan weer 1/3 bloemmengsel, overige pompoenpuree en de rest van het bloemmengsel. Klop niet te lang door. Spatel zo luchtig mogelijk de pom poenrasp erdoor.
4.
Verdeel het beslag gelijk matig over de tulbandvorm. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. donkerbruin en gaar (contro leer de gaarheid met een satéprikker: komt de prikker er schoon uit, dan is het gaar).
5.
Laat de cake 15 min. afkoelen op het rooster en keer om met behulp van een bord. Laat volledig afkoelen. Hak de koffiebonen grof. Hak de pure chocolade in kleine stukjes en smelt au bainmarie. Verdeel de chocolade over de cake en bestrooi met de gehakte koffiebonen.