Search
Recepten

Speculaastulband met chocolade

FOTOGRAFIE
RENÉ MESMAN
STYLING
NANOUK SOUREN VAN RAMSHORST
RECEPTUUR
MARTINE STEENSTRA
Recepten

Speculaastulband met chocolade

Koffie bevat wel 800 aromatische smaak- verbindingen. Koffie heeft (ook daarom) veel smaakvrienden. Van chocolade tot noten en van graan tot citrus. Proef, probeer en combineer.

FOTOGRAFIE
RENÉ MESMAN
STYLING
NANOUK SOUREN VAN RAMSHORST
RECEPTUUR
MARTINE STEENSTRA
Personen
12
Duur
30
+ 50 MIN. OVENTIJD + 2 UUR WACHTTIJD

Ingrediënten

  • 175 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 350 g bloem + extra om te bestuiven
  • 125 g pompoen of AH Biologisch Pompoenstukjes
  • 1 tl bakpoeder
  • 1⁄4 tl baksoda
  • 2 1⁄2 el koek- en speculaaskruiden of pumpkin spice mix
  • 200 g donkerbruine basterdsuiker
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 1 el vanille-extract
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g pompoenpuree (zie tip bij de latte), op kamertemperatuur
  • 1-2 el koffiebonen (L’OR Espresso Estremo)
  • 150 g Lindt Excellence 90% pure chocolade

Keukenspullen

  • Tulbandvorm inhoud 2,5 liter
  • Mixer
  • Satéprikker
  • Taartrooster

Bereiden

1.
Verwarm de oven voor op
170 °C. Vet de tulbandvorm goed in met boter en bestuif heel licht met bloem (wees precies, dan krijg je de cake er straks makkelijker uit).

2.
Rasp de pompoen grof. Meng de bloem met het bakpoeder, baksoda, koekkruiden en een mespunt zout met een garde.

3. Klop de boter met de suikers met de mixer in een kom in ca. 4 min. licht en luchtig. Klop met de mixer op een lage stand de zonnebloem­ olie en het vanille­extract erdoor. Splits 1 ei en klop de eidooier los met de 2 andere eieren (het overgebleven eiwit gebruik je niet). Klop het ei beetje bij beetje door het beslag. Klop, nog steeds met de mixer op de laagste stand, 1/3 deel van het bloemmeng­ sel erdoor. Vervolg met de helft van de pompoenpuree, dan weer 1/3 bloemmengsel, overige pompoenpuree en de rest van het bloemmengsel. Klop niet te lang door. Spatel zo luchtig mogelijk de pom­ poenrasp erdoor.

4.
Verdeel het beslag gelijk­ matig over de tulbandvorm. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 min. donkerbruin en gaar (contro­ leer de gaarheid met een satéprikker: komt de prikker er schoon uit, dan is het gaar).

5.
Laat de cake 15 min. afkoelen op het rooster en keer om met behulp van een bord. Laat volledig afkoelen. Hak de koffiebonen grof. Hak de pure chocolade in kleine stukjes en smelt au bain­marie. Verdeel de chocolade over de cake en bestrooi met de gehakte koffiebonen.

L’OR Espresso Estremo bonen

Een donker gebrande, intens en pittige melange met aroma’s van rijke cacao, gedroogd fruit, geroosterde noten en winterse kruiden. Krachtige maar soepel.
Bestel via ah.nl