Search
Recepten

Spelt pannenkoekjes met koffiecrème-fraîche

Fotografie
Jelle rietveld
Receptuur
Maureen Spee
Recepten

Spelt pannenkoekjes met koffiecrème-fraîche

Zzzondagochtend 8.55 uur. ‘Tuurlijk, je kunt gaan hardlopen of aanschuiven bij de eerste shift in de sportschool. Goed van je. Óf je kunt mentaal ontspannen. Thuis. Door je baristaspieren te trainen. Mokapot, Chemex, espressomachine… doe maar, jij bent de baas. Of nee, pan op het vuur, oven aan. En spelen maar. Amerikaanse speltpannenkoeken.

Fotografie
Jelle rietveld
Receptuur
Maureen Spee
Duur
25
min

Ingrediënten

  • 1 ristretto of espresso
  • 200 g crème fraîche
  • 250 g speltmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 100 g boter, gesmolten en afgekoeld (en extra om te bakken)
  • 450 ml karnemelk

Optioneel

  • ahornsiroop, granaatappelpitjes, blauwe bessen

Bereiden

 1.
Zet een ristretto of espresso, laat hem afkoelen, meng door de crème fraîche tot magere-yoghurtdikte. Zet apart. 

 2.
Meng speltmeel, bakpoeder en suiker met zout in een beslagkom. Klop in een andere kom de eieren met de boter en roer er de karnemelk door. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer goed door elkaar met een spatel. 

 3.
Verhit een pan op medium-hoog vuur. Laat er wat boter in smelten en doe er een kleine hoeveelheid – ongeveer een halve soeplepel – beslag in en bak het pannenkoekje ongeveer 3 minuten tot het beslag begint te bubbelen en de randen stevig worden, draai om met een spatel en bak de andere helft nog 2 minuten tot het pannenkoekje goudbruin is. Herhaal tot het beslag op is.  

 4.
Serveer de pannenkoekjes met koffiecrème-fraîche en je favoriete topping, bijvoorbeeld ahornsiroop, granaatappelpitjes of blauwe bessen. Je kunt ook 300 g blauwe bessen door het beslag mengen voor heerlijke blueberry pancakes.