Tiramisù betekent ‘trek me op’ of ‘beur me op’; precies wat een strakke espresso of cappuccino doet. Tiramisù-recepten zijn er in honderden varianten. Kookboekenschrijfster Laura Zavan wijdde er ooit een heel boek aan. Wij kiezen voor een extra snelle.
Breek de savoiardi boven vier champagnecoupes of Martiniglazen. Schenk in ieder glas een espresso en laat afkoelen. Klop de eieren met de overgebleven espresso en de basterdsuiker los. Voeg de mascarpone toe en klop het luchtig. De suiker moet oplossen. Klop flink door, dan zie je dat het mengsel weer wat stijver wordt. Schep dit in de glazen. Maal de koffiebonen grof. Dat gaat goed in een kruidenvijzel. Bestrooi de tiramisù vlak voor het serveren met de gemalen koffie.
De kans dat een Italiaan een un caffè doppio bestelt, is klein. Dubbele espresso’s behoren niet tot de Italiaanse koffiegebruiken. Maar soms moet je niet té Italiaans zijn en ‘gewoon’ dubbel genieten.
Authentieke Italiaanse melange met een krachtige en pittige body en hints van cacao en amandelen. Geschikt voor espresso, lungo en melkvarianten.