Ieders favoriete koffiedessert. Om te maken, om te delen, om van te genieten.
1.
Leg de lange vingers (stuk voor stuk) een paar seconden in de koffie. De koffie moet erin trekken maar laat ze niet helemaal zacht worden. Leg de lange vingers in een schaal van ca. 20 x 30 cm (6-8 cm hoog). Meng het restje koffie eventueel met de sterke drank en sprenkel over de lange vingers. De lange vingers die eventueel overblijven vinden gek genoeg altijd een bestemming.
2.
Splits de eieren. Houd de eidooiers apart. Klop de eiwitten in een schone kom stijf. Klop de 4 eidooiers met de suiker in een paar minuten tot een luchtige crème.
Klop de mascarpone in een andere kom met een mixer los. Een staande mixer is handig maar met een gewone mixer en zelfs met een garde gaat het ook. De mascarpone wordt hiermee iets vloeibaarder. Meng met de eidooiercrème en klop tot een romige massa. Eerst wordt de mix dun; blijf kloppen tot de crème weer iets dikker wordt.
3.
Spatel de eiwitten luchtig door het mengsel tot je geen witte puntjes meer ziet. Verdeel alles over de lange vingers en zet minimaal 2 uur (of beter een nacht) afgedekt in de koelkast.
4.
Traditioneel bestuif je de tiramisu nu licht met cacaopoeder – dus geen dikke stoffige laag. Maar een extra laag lange vingers is behalve lekker ook mooi en geeft structuur. Haal daarvoor weer lange vingers door de koffie maar een fractie korter dan de onderste laag, zodat ze een beetje knapperig blijven. Bestuif de lange vingers tot slot licht met cacaopoeder.
Disclaimer Dit dessert bevat rauwe eieren en is niet geschikt voor zwangeren, zieken, kleine kinderen en ouderen.