Search
Recepten

Tiramisu van Joris Bijdendijk

Fotografie
René Mesman
Styling
Nanouk van Ramshorst
Foodstyling
Claartje Lindhout
Recepten

Tiramisu van Joris Bijdendijk

Samen met L’OR Espresso ontwikkelde sterrenchef Joris Bijdendijk een tiramisurecept met L’OR Espresso Ristretto in de hoofdrol.

Fotografie
René Mesman
Styling
Nanouk van Ramshorst
Foodstyling
Claartje Lindhout
Personen
4
Duur
30
min

Ingrediënten

  • Voor de custard
  • 200 ml volle melk
  • 50 g suiker
  • 15 g custardpoeder
  • snuf zout
  • ½ vanillepeul
  • 1 eidooier
  • Voor de tiramisu
  • 100 g custard cream
  • 100 g mascarpone
  • 100 g slagroom
  • 20 lange vingers
  • cacaopoeder
  • 200 ml L’OR Espresso RISTRETTO
  • 40 g suiker

Bereiden

1.
Maak de custard als volgt: breng voor de banketbakkersroom in een steelpan de melk met 40 gram suiker en vanille, inclusief de leeg geschraapte peul. Laat de melk niet overkoken.

2.
‘On the side’ meng je in een kom het custardpoeder met het zout en de rest van de suiker. Voeg de eidooier toe en roer tot een pap zonder klontjes. Giet al roerend een pollepel hete melk bij de custardpap. Meng goed, zo warmt dit mengsel een beetje op, dat heet ‘familie maken’. Voeg het papje al roerend toe aan de hete melk en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren. Verwijder de vanillepeul.

3.
De crème patissière moet twee minuten zachtjes doorkoken en zal dan dikker worden. Schenk de crème in een schaal.

4.
Meng de koude custard met de mascarpone en roer met een garde tot er geen klontjes meer inzitten. Sla de slagroom lobbig op en spatel rustig door de mascarpone.

5. Los de suiker op in de L’OR ESPRESSO RISTRETTO en dip daar de lange vingers in. Houd je van wat hardere koekjes, dan dip je ze maar één seconde. Wil je alles wat zachter, dip de koekjes er dan langer in.

6.
Bouw de tiramisu op door de bodem van een glas of bakje te bedekken met lange vingers. Daaroverheen een laag mascarpone-mix. Herhaal dit totdat je twee lagen koekjes en twee lagen mascarpone hebt. Top vlak voor het opdienen de bovenkant af met een dun laagje cacaopoeder dat je er met een zeefje overheen laat vallen.

Sterrenchef Joris Bijdendijk kiest L’Or Espresso Ristretto voor deze klassieker